O športu‎ > ‎

Zgodovina ultimata

Zgodovina ultimata

Leta 1968 so člani šolskega časopisa The Colombian in člani šolskega sveta pod vodstvom Joel Silverja na gimnaziji v Maplewoodu, New Jersey, ZDA razvili povsem nov šport, poimenovan frisbee football, ki se je kasneje razvil v moderen šport, imenovan ultimate.

Joel Silver se je s frisbee footballom prvič srečal leta 1967 v poletnem kampu, kjer je preživljal počitnice. Ko se je jeseni vrnil v šolo, je v šali predlagal, da bi naredili frizbi ekipo. Na začetku je bilo to zgolj podajanje frizbija med posamezniki v času odmora za kosilo, kar pa je kasneje pripeljalo do prvih tekem med člani šolskega sveta in člani šolskega časopisa, na katerih so uporabljali črn, 150 gramov težek Wham-Oov Master Torunament model frizbija. Že po sestavi obeh ekip lahko ugotovimo, da je bil ta šport že v samem začetku nekaj posebnega. Obe ekipi so sestavljali igralci, ki so predstavljali visoko izobražene ljudi, ki sicer na šoli niso spadali v skupino športnikov, še več, bili so odlični učenci, ki so kasneje nadaljevali študij na uglednih univerzah. In temu je tako še dandanes, saj sem se na minulem svetovnem prvenstvu, lahko tudi sam prepričal glede visoke izobrazbe igralcev ultimata. Še ena posebnost več, kar se tiče značilnosti tega športa.

Na začetku so bila pravila igre zelo nedorečena, vsebovala niso nikakršnih omejitev, tudi o številu igralcev, ki so sestavljali ekipo ne. Tako je bilo v prvotnih ekipah od 20 do 30 igralcev. Igra je bila zelo podobna ameriškemu nogometu, saj je bilo vključenih veliko značilnosti te igre, vključno s tem, da je bilo dovoljeno teči s frizbijem v roki. Z razvojem igre je prišlo tudi do modifikacij pravil, tako so si Joel Silver, Bernard »Buzzy« Hellring in Jonny Hines sposodili še nekaj značilnosti košarke in evropskega nogometa ter oblikovali nova pravila. Ena izmed velikih sprememb je bila ta, da od tedaj naprej ni bilo več dovoljeno premikanje igralca s frizbijem v roki in uvedena so bila pravila o igranju v obrambi. Igro so pomagali oblikovati tudi šolski atleti, kar je pripomoglo k temu, da je postala še zanimivejša za igralce in gledalce. V originalnih pravilih same ideje o »Spirit of the Game« ni bilo, saj je bil ultimate mišljen kot gentlemanski šport.

Jeseni 1968 so člani šolskega časopisa The Colombian izvali člane šolskega sveta, da se z njimi pomerijo v ultimatu in tako zgladijo njihova trenutna nesoglasja. Tekmo, ki je potekala med dvema mešanima (mixed) ekipama, so dobili člani šolskega časopisa z rezultatom 11:7. Ultimate je začel pridobivati tudi na medijski prepoznavnosti, tako je bil junija 1969 s prispevkom »Frisbee Flippers Form Team« v Newark Evening News prvič predstavljen širši javnosti. Ekipa je dobila tudi prvo uradno ime, poimenovala se je Colombian High School Varsity Frisbee Squad (glej sliko 1), čeprav ni imela uradne povezave s šolo.

Še preden so v letu 1970 ustanovitelji ultimata končali šolanje na gimnaziji in odšli na študij, so poskrbeli za prvo tiskano izdajo pravil, ki je zavzemala vse uvedene novosti igre. Ob tem pa so bili tudi izzvani na tekmo z Richmond Avenue Gang, ki je bila sestavljena iz mladih gimnazijcev, ki so ravnokar pričeli s šolanjem. Seveda se je ekipa CHS Varsity Squad odzvala in v tej tekmi premagala RAG z rezultatom 47:28 (glej sliko 2). Član ekipe RAG je bil po odhodu prvotnih članov CHS Varsity Squad izbran tudi za naslednjega CHS Varsity Squad kapetana. Tudi po odhodu prvotnih ustanoviteljev ultimata se razvoj igre na nivoju srednjih šol ni ustavil, odločili so se, da bodo poslali pravila še na ostale srednje šole v New Jerseyu. Tako je bila prva srednješolska tekma odigrana 7. novembra leta 1970 med Millburn High School in CHS Varsity, v kateri je zmagala slednja z rezultatom 10:43. Zanimanje za ta šport so pokazale tudi ostale srednje šole, kar je pripeljalo leta 1971 do ustanovitve prvega The New Jersey Frisbee združenja. V njem je sodelovalo 5 srednjih šol, in sicer: Columbia, Dumont, Millburn, Mountain (sedaj West Orange) in Nutley. Istočasno pa so maturantje gimnazije Columbia na svojih univerzah uspešno promovirali ultimate in ustanavljali nove ekipe. Prva tekma med univerzo Rutgers in Princeton je bila odigrana 6. novembra 1972.

Slika 1: CHS Varsity Frisbee Squad (tretja vrsta od leve proti desni) kapetan Joel Sliver, trener Cono Pavone, Bob Mittlesdorf, Jonny Hines, Buzzy Hellring, Arnold Tzoltic, Joe Staker, Paul Brenner, Tom Carr, vodja moštva Alexander Osinski, (druga vrsta) Tom Corwin, David Medintes, David Leiwant, (prva vrsta) Fred Appelgate, Howard Straubing, Steve German, (na tleh leži) Steve Schwartz.

 
Slika 2: Tekma med CHS Varsity Squad in RAG, leta 1970

Že leta 1967 je Joel Silver izrekel misel, »Nekoč se bo ta šport igral po celem svetu«, in imel je prav. Danes, ko ultimate praznuje svojo 50– letnico obstoja, je prisoten že v več kot 42 državah po svetu in ima več kot 100 000 aktivnih igralcev. Zadnja štiri leta mednje sodimo tudi Slovenci. Leta 2001 je bil tudi prvič prisoten na svetovnih igrah na Japonskem.

Viri:
  • Dreu, M. (2009). Ultimate, njegove pojavne oblike in zančilnosti.