O športu‎ > ‎

Zgodovina frizbija

Kako je nastal frizbi oz. disk?

Vsaka novost ima svojo zgodovino in z njo izumitelja le – te. Velikokrat prihaja do vročih debat o tem, kdo je bil prvi, ki se je spomnil oz. uvedel določeno novost in prav tako je bilo tudi s frizbijem. Vse skupaj se je začelo leta 1871, ko se je William Rusell Frisbie preselil v Connecticut (ZDA), kjer je najprej najel in kasneje tudi odkupil pekarno, ter tako skupaj z očetom nadaljeval z uspešnim družinskim podjetjem, ki je doseglo svoj vrhunec leta 1958, ko so proizvedli 80 000 pit dnevno. Po odkupu pekarne jo je tudi preimenoval, in sicer v Frisbie Pie Company. In tako je bila ta zgodba o uspešnem družinskem podjetju osnova za samo idejo o frizbiju.

Pekarna je bila v neposredni bližini univerze New England, ki se je kasneje preoblikovala v Yale (1878) in tako postala tesno povezana z idejo o frizbiju. Tukaj pa se pojavi že prvi dvom o pravem izvoru frizbija, saj se je postavi vprašanje, ali je bil to podstavek za pito ali podstavek z nekoliko višjim robom za drobno pecivo. Bolj popularna in verjetnejša je prva trditev, da so študenti Yalea kupili pite v Frisbie Pie Company in kar hitro ugotovili, da so aluminijasti podstavki, na katerih so bile pite, zelo uporabni tudi za samo igro, natančneje, za podajanje po zraku. Ker so bili ti podstavki iz aluminija in zato nevarni za naključno mimoidoče, je vsak, ki je podal podstavek, zaklical, »frisbee«, in na ta način opozoril mimoidoče in tistega, ki je podstavek lovil. Opisani začetek frizbija dokazuje tudi spodnja slika (glej sliko 1), na kateri je podstavek za pite, ki so ga uporabljali v Frisbie Pie Company.Slika 1: Podstavek za pite Frisbie Pie Company

Leto 1947 pa je bilo prelomno glede samega materiala frizbija, saj sta gradbeni inženir Walter Frederick Morrison in njegov partner Warren Franscioni izdelala prvi kalup za frizbi, v katerega so vlili plastično maso, ki se je izkazala kot najbolj primeren material za izdelavo in uporabo frizbija. Ta frizbi je letel dlje in z večjo natančnostjo kot njegov predhodnik, aluminijasti podstavek za pito. Prvi plastični frizbi je znan pod imenom Flyin–saucer (glej sliko 2), čeprav ga je Morrison sam imenoval Rotary Fingernail Clipper. Še pred samim pravim prodajnim uspehom tega modela je sodelovanje med Morrisonom in Franscionijem razpadlo in Morrison je samostojno nadaljeval z razvojem frizbijev. Pluto platter (glej sliko 3) je bil naslednji frizbi, ki je imel izredno izboljšane letalne kakor tudi oblikovne lastnosti, prvič je dobil obliko kupole, Morrison jo je imenoval kabina. Ta model frizbija je postal osnovni model za izdelavo vseh kasnejših frizbijev, tudi takšnega, kakršnega poznamo danes.
      


 
                      Slika 2: Flyin – saucer, 1947                                           Slika 3: Pluto platter, 1957

Rich Knerr in »Spud« Melin sta bila lastnika tovarne otroških igrač z imenom Wham-O. Podjetje Wham-O je takrat že uspešno tržilo hula-hoop, super ball in water wiggle. Proti koncu leta 1955 sta prvič videla leteti po zraku pluto platterja na kalifornijskih plažah in ideja jima je bila takoj všeč. Prepričala sta Morrisona, da jima je prodal pravice za izdelavo pluto platterjev in tako se je 13.1.1957 pričela masovna proizvodnja le – teh. V letu 1958 je Frisbie Pie Company propadlo, patent za izdelavo frizbija pa je bil dodeljen Fredericku Morrisonu. Da bi se prodaja in prepoznavnost še povečala, je Rich Knerr razmišljal o novem poimenovanju, že prej uporabljeni besedi frisbie in frisbieing je združil in dobil novo ime frisbee, ki je obenem tudi blagovna zaščitna znamka in se uporablja še danes. Prodaja se je zaradi izvirnega oglaševanja izredno povečala in tako je postalo podajanje frizbija nov šport. Posledica tega je bil, leta 1965 s strani Eda Headrcka, zaposlenega v podjetju Wham-O, patentiran (glej sliko 4) in izdelan prvi profesionalni frizbi (glej sliko 5).

Danes se za igranje ultimata uporablja Discraftov Ultra-Star profesionalni frizbi, ki je bil prvič predstavljen leta 1981. Premer le – tega je 27 cm, njegova teža pa 175 g (glej sliko 6). V večini primerov se na turnirjih uporablja frizbi bele barve, saj je takšen najbolje viden v vseh vremenskih pogojih, (Bellis, 2008; Frisbee history, 2008; McMahon, 2008; The history of the Disc, 2007).


Slika 4: Ed Headrick-ova vloga za patent frizbija, 1965                    Slika 5: Prvi profesionalni frizbi, 1965

 

                       Slika 6: Discraftov Ultra-Star profesionalni frizbi (logo ŠD Frizmi);
    prvič predstavljen leta 1981

Viri:
  • Dreu, M. (2009). Ultimate, njegove pojavne oblike in zančilnosti.