Novice‎ > ‎Arhiv novic‎ > ‎

(STA) Igra s frizbijem vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji

objavljeno: 26. maj 2011 01:34 avtor: Miha Hillenkamp
Datum objave: 3. 12. 2010

STA (Slovenska tiskovna agencija), Ljubljana, 3. 12. 2010 

Igra s frizbijem vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji

Ljubljana, 4. decembra (STA) - Igra s podajanjem in lovljenjem letečega diska je vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji. Kot pri marsikateri drugi športni igri so si "frizbi" prvi podajali na drugi strani velike luže, kjer je sprva razvedrilo sčasoma postalo resna moštvena igra s pravili in tekmovanji. Danes se bo pri Ljubljani odvil pravi mednarodni turnir.

Na igrišču pri Osnovni šoli Dobrova se bodo kljub temu športu ne prav naklonjenim vremenskim razmeram na že šestem mednarodnem turnirju srečali ljubitelji igre s frizbijem iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in države gostiteljice Slovenije.

Rekreativno se je s frizbijem srečal že marsikateri Slovenec, le malokdo pa jih pozna tekmovalno obliko podajanja diska po svetu sprva poznano z ameriškim imenom "frisbee football"; torej frizbi nogomet, ki se je kasneje razvil v šport z imenom "ultimate". Ta šport je nekaj zanesenjakov razvilo že leta 1968 na gimnaziji v Maplewoodu v New Jerseyju.

"Ultimate je pravzaprav zgodba o uspehu športa, ki je svoj pohod v Sloveniji začel pred sedmimi leti," je v imenu organizatorjev turnirja "Free as a Bee 6 (FAAB6)" Športnega društva Frizmi povedala Urška Humar.

Slovenska različica je predvsem uspešen povzetek ameriškega modela tovrstnega športa prilagojena evropskemu okusu. V letih do danes je šport doživel številne spremembe, ki so doprinesle k razvoju društev, vedno večji prepoznavnosti športa, ki so ga celo ponekod vključili v šolski sistem. Danes je v Sloveniji več kot 100 članov, vključenih v štiri društva. Ultimate sicer trenutno šteje prek 100.000 aktivnih igralcev in se ga igra kar v 40 državah. Slovenska ekipa, v okviru ŠD Frizmi, se je letos kvalificirala na svetovno klubsko prvenstvo v Pragi.

Na dvodnevnem dogodku se bo odvilo kar 48 tekem, na katerih se bodo pomerile mešane ekipe (ekipo petih tvorita vsaj dva moška in vsaj dve ženski igralki). Sicer se tovrstni šport lahko igra tudi v odprti in ženski kategoriji. Glavni rekvizit je disk, ki si ga igralci ene ekipe med seboj podajajo z namenom, da čim prej dosežejo nasprotnikovo končno cono in z ujetim diskom v tem delu igrišča dosežejo točko. 

Avtor: STA (Slovenska tiskovna agencija)