Novice‎ > ‎Arhiv novic‎ > ‎

3. DRŽAVNO PRVENSTVO (kategorija OPEN)

objavljeno: 26. maj 2011 01:33 avtor: Miha Hillenkamp
Datum objave: 4. 10. 2010 

3. DRŽAVNO PRVENSTVO (kategorija OPEN) 

Zgornja Polskava, 3.10. 2010.
Državno prvenstvo v kategoriji OPEN. 

Za nami je uspešno državno prvenstvo. Odlična organizacija in naklonjeno vreme sta pripomogla k tekmovalnemu vzdušju in predvsem dobri volji vseh štirih ekip, ki so se potegovale za častni naslov državnega prvaka. 

Zbor ob 10. uri. Kapetan skliče sestanek ekipe Frizmi, trener poda nekaj kratkih napotkov in sledi ogrevanje.
Naša prva tekma je bila proti novogoriški ekipi Vertigo, ki je seveda prišla na tekmo v duhu zmage. In nič manj si je nismo želeli mi. 
Ko že govorimo o državnem prvenstvu se spodobi, da se navede člane, ki so ta dan krojili usodo našega uspeha: Damijan, Klemen, Marko D., Tomaž P., Matevž, Tomaž K., Anže, Miha, Oli, Sebastjan, Emil, Teja, Anja, Neža, Urška. 
Kot rečeno, prva tekma proti Vertigu. Taktika, ki jo je izbral Klemen sta bili enostavnost in umirjenost v igri. Igrali smo natančno tisto, kar je sestavni del naših treningov. 
Naša močna stran je bila predvsem komunikacija med igralci na igrišču. Tako malo, a tako učinkovito, bi lahko rekli. Vse to nas je pripeljalo do prve zmage. Rezultat: Frizmi - Vertigo 9:6 

15 minutni odmor. Predpriprava na drugo tekmo. Vsak član ekipe si je vzel čase zase, za sprostitev, za druženje, a disciplino v ekipi je bilo še vedno čutiti. Z mislimi smo vseeno bili že na drugi tekmi. 
Komet: Frizmi. Kako pomemben je krog (to je del, ko se pred tekmo igralci umirijo, prisluhnejo kapetanu in trenerju in seveda z mislimi stopijo v igro)? Zelo! Saj je to tudi del dobre igre. 
Začeli smo z obrambo, kar je seveda pomenilo, da smo se na linijo postavili igralci katerim je bila predhodno dodeljena ta pozicija. Ekipa proti kateri smo igrali je bila začetniška, a kljub temu je bilo v krogu jasno povedano, da igramo "našo" igro. Morda bi veljalo povedati kaj pravzaprav pomeni "naša" igra. V opisu, ki sledi, bodo naštete komponente, ki so nastale iz preteklih izkušenj in so se izkazale za ključne (pomeni, da so doprinesle k dobrim rezultatom): igranje z glavo, umirjeno igranje, komunikacija med igralci, nisi pameten, če nisi za to poklican..predvsem pa, da igraš v duhu ekipe in ne herojstva. Končni rezultat je bil zmaga: Frizmi – Komet 15:6 

Two behind, two to go! 
Pred nami je bil mariborsko-ljubljanski derbi, Cosmodisc : Frizmi.
Lahko rečem, da takšne tekme so ali pa niso psihično zahtevne. Vse je odvisno od posameznika, ekipe, vodji, skratka, stvari se morajo poklopiti, da lahko igra ostane igra na nivoju in ne neko rivalstvo brez vsebine. Na takih tekmah ponavadi zmaga psihološko močnejša ekipa, kar pomeni zrelejša. In v Frizmiju se je ta zrelosti pokazala, čeravno smo imeli na začetku kar nekaj težav. Vseeno smo v nekem danem trenutku, z našo igro, povedli z zavidljivo razliko: 7:4. Ta igra je bila tudi igra deklet, ki smo igrala za Frizmi, saj smo pokazale, da se znamo kosati z igralci nasprotnega spola. Lahko rečem, da smo pametno odigrale in našo "šibkost" (ta je predvsem v tem, da se zelo težko kosaš s hitrostjo fantov) obrnile v naš prid in za primer, postavljale obrambo tako, da fantje pač niso dobili podaje na dolgo. Zmaga je pomenila finale. 

Vedoč, da je pred nami finale, smo si vzeli čas za hranjenje mišic in možganov. Uro, ki nas je ločila do tekme, smo preživeli na igrišču polnem novih igralcev, obiskovalcev, ljudi željnih podajanja. V vsej tej množici se je našel tudi zelo visok fant, po imenu Vid Jakopin (brat igralca ultimata Blaža Jakopina/Cosmodisc), ki se je odločil, da bo kot vrhunski športnik ACH-ja podprl razvoj ultimata in si je tako, na zelo vroči dražbi, priboril unikatni leseni disc. Prva dražba, pa tako uspešna. Nice. 

Finale: pričetek ob 16.uri.
Stojimo pred publiko in prisluhnemo himni. Ponos. 
Zavedamo se, da bo treba v prvih nekaj minutah povesti. Nekako ne gre vse po načrtu. Vertigo igra tekočo igro, igrajo na dolgo, igrajo na polno v obrambi. Skratka, povedejo oni. Nekje bolj proti koncu se zavedamo, da smo na rezultatu 11:7 in da jih do zmage ločijo samo še 4 točke. Time-out, ki ga kliče Klemen je več kot na mestu. Kot pravi trener nas prebudi s pravimi iskrami. In ob povratku na igrišče se Frizmi zbudi. Igramo mi, igrajo oni. In uspemo približati rezultat na 14:11. 

Seveda je državni prvak lahko samo eden. In ta eden je postal Vertigo. Končni rezultat: 15:11. Čestitke za igro, športni duh in seveda za naslov Državnega prvaka v kategoriji Open. 

Vse vrhunske ekipe imajo slabše in boljše dneve (mi reče Mare D.) in jaz se s tem popolnoma strinjam. Klemen potem v krogu, ki ga imamo samo zase še pove, da je najbolj zadovoljen, ker vidi, da to kar delamo na treningih (ki je nekaj povsem novega) deluje! 

Rezultati DP 2010:
1. Vertigo (ŠD Migetalkar, NG)
2. Frizmi (ŠD Frizmi, LJ)
3. Cosmo Disc (ŠD Ultimate frisbee Maribor, MB)
4. Ko-Met (ŠD Mavrica, KP)

Duh igre: Ko-met (ŠD Mavrica, KP) 

Se vidimo naslednje leto! 

Slike sledjio v kratkem... 

Avtor: Urška Humar